Meer vrijwilligers nodig voor renovatie tuin Bosmanstaete

'We wachten nu nog op de mannen'

 

Meer vrijwilligers nodig voor
renovatie tuin BosmanstaeteJosé Beers, Ans Kenter-de Lange en Peter Wognum in de tuin van Bosmanstaete.
"Welke mannen komen de handen uit de mouwen steken?" (Foto: Foto Hoekstra)

VENHUIZEN - "De verouderde tuin rondom de Bosmanstaete was zwaar verwaarloosd. De vijver bijvoorbeeld zág je bijna niet meer. Ik vond het hoog tijd dat daar verandering in kwam." Aan het woord is projectbegeleider Peter Wognum van Stichting Vrienden Tuin Bosmanstaete. "We willen een parkachtige tuin realiseren die aantrekkelijk en toegankelijk is voor jong en oud." Op dit moment zijn zo'n tien vrijwilligers actief. "Maar dat is veel te weinig", vertelt Ans Kenter-de Lange, één van de vrijwilligers. "Bovendien zijn dat bijna alleen maar vrouwen, terwijl we ook echt mannen nodig hebben. Daar wachten we nu op. Met name voor het wat zwaardere werk zijn zij van harte welkom."


Uit de tuin van woonzorgcentrum Bosmanstaete aan de Sint Lucasstraat in Venhuizen is volgens de vrijwilligers veel meer te halen. "Er is inmiddels al veel werk verzet. Begin maart zijn we begonnen met rigoureus snoeien, waardoor meer ruimte is ontstaan", vertelt Peter. "Verder hebben we heesters en vruchtbomen geplant en zijn de bankjes van een ander kleurtje voorzien. En ook niet onbelangrijk: de tuin is rolstoelvriendelijk gemaakt. En is er een begin gemaakt met het 'bouwrijp' maken van de plaats waar de kinderboerderij moet komen." Vrijwilliger José Beers: "Zelf ben ik gek op tuinieren, maar ik heb helaas geen eigen tuin. Door hier de handen uit de mouwen te steken, kan ik mijn hobby tóch uitoefenen. Bovendien is het mooi dat je dit voor de bewoners van Bosmanstaete kunt doen. Ik merk dat sinds we bezig zijn in de tuin, de mensen meer naar buiten gaan. En dat is precies onze bedoeling natuurlijk."

 

Verbinding

Een grote vijver met vissen, weelderige waterplanten en statige zwanen. Een volière en een kinderboerderij die zorgen voor de broodnodige reuring. Aantrekkelijke plantvakken en borders nodigen uit tot een wandeling. Een geurtuin die de zintuigen prikkelt en een beweegtuin die ouderen uitnodigt om meer te bewegen. Kortom, een tuin waar jong en oud uit Venhuizen elkaar kan ontmoeten, waar ouderen veilig kunnen wandelen en samen buiten koffie kunnen drinken. Peter: "Daarom past de naam van tuin er zo goed bij: De Verbinding. Zoë Boots, leerling van de Jozefschool, heeft deze naam bedacht en mag daarom aan het eind van dit jaar de tuin officieel openen."

 

Materialen

Ondertussen heeft de stichting al diverse materialen gekregen, zoals een tuinbank, planten, vissen, keien en een fontein voor de vijver. Ook zijn honderdvijftig nieuwe vissen in de vijver uitgezet en binnenkort zwemmen er ook karpers. Peter: "Dorpsbewoners en lokale ondernemers (firma Vreeker en Schadenberg, red.) hebben ons gesponsord en daar zijn we uiteraard heel blij mee. Als er nog andere bedrijven of particulieren zijn die materialen willen doneren, horen we dat natuurlijk graag! Denk aan vissen, dieren voor de kinderboerderij, waterplanten, grote bloembakken of tuinbanken. Verder kost het onderhoud van de kinderboerderij en de volière natuurlijk ook geld. Het voer, de dierenarts, het onderhoud van de dierenhokken en het hekwerk moeten bijvoorbeeld betaald worden. Daarom zijn we ook hard op zoek naar donateurs die ons voor tien euro per jaar willen steunen. Maar meer geld mag natuurlijk altijd."

 

Leuke dag

De tuinaanleg en het onderhoud worden uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven. Maar voor veel werkzaamheden zijn vrijwilligers nodig: de bloembollen en perkplanten moeten worden geplant in de borders en bloembakken, de dieren moeten worden gevoerd, maar ook de vijver en het tuinmeubilair vragen het nodige onderhoud. "Daarvoor zoeken we dus nog vrijwilligers die bijvoorbeeld een ochtend in de week of een keer op een zaterdag kunnen helpen. Je beleeft sowieso een leuke dag hier", benadrukt José. "We eten en drinken tussendoor samen. Ook mensen die maar een paar uurtjes kunnen helpen, zijn van harte welkom." "En natuurlijk staan de biertjes ook koud", besluit Peter lachend.


Welke mannen komen de handen uit de mouwen steken? Neem contact op met Peter Wognum: 06-22797298. Mailen kan ook: info@tuinbosmanstaete.nl. Natuurlijk zijn vrouwen ook van harte welkom om te komen helpen. Meer informatie is te vinden op www.vriendentuinbosmanstaete.nl. Ook is er een Facebookpagina: 'Vrienden Tuin Bosmanstaete'. Wie donateur wil worden, kan een mailtje sturen naar bovenstaand adres en het bedrag overmaken op rekeningnummer NL83RABO0315472146, t.n.v. Stichting Vrienden Tuin Bosmanstaete p/a Peter Wognum, Westerbuurt 43, 1606 AK Venhuizen.